بهینه‌سازی حفاری میدان‌های نفتی مارون و رامین با استفاده از مدل‌های‌ ریاضی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه صنعتی امیرکبیر/دانشکده مهندسی نفت/تهران/ایران

2 گروه مهندسی نفت، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

دلیل پیدایش بهینه‌سازی حفاری بالا بودن هزینه‌های حفاری و پایین بودن سرعت حفر چاه‌ها بوده است. هدف نهایی از فرایند بهینه‌سازی، کاهش پارامترهای مزاحم در عملیات حفاری تا کمترین میزان ممکن و همچنین تغییر پارامترهای هیدرولیکی و مکانیکی تا رسیدن به میزان نفوذ بهینه است. در عمل، پروسه‌های حفاری داخل کشور غالبا بصورت تجربی صورت گرفته است که مصون از خطا و اشتباه نبوده و منجربه بروز اتلاف‌های ناخواسته‌ای شده است.

دربخش اول این مطالعه، الگوی بورگاین یانگ بهبود یافته روی داده‌های مربوط به 10 چاه از میدان رامین با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک پیاده می‌شوند. دلیل انتخاب این مدل این است که نسبت به سایر مدل‌ها عوامل تاثیر گذار بیشتری را در بر می گیرد. همچنین داده‌های مورد نیاز آن در گزارش‌های روزانه یافت میگردد. پس از پیاده‌سازی اطلاعات چاه‌های مورد مطالعه روی مدل مذکور، همخوانی بالایی بین داده های واقعی و پیش‌بینی شده را شاهد بودیم. این امر بدین معنی است که این مدل گزینه‎‌ی مناسبی جهت انجام مدلسازی عملیات حفاری در میدان رامین می‌باشد.

در بخش دوم، با استفاده از مدل ساخته‌شده، الگوریتم ژنتیک و معادلات بهینه‌سازی هیدرولیک یک مدل بهینه‌سازی حفاری ارائه میدهیم و داده‌های یک حلقه چاه را به وسیله‌ی آن بهینه‌سازی میکنیم. نتایج این بهینه سازی و مقایسه آن با داده‌های واقعی چاه نشان میدهد که نرخ نفوذ مته بطور متوسط بهبود 100 درصدی داشته و همچنین تمیزسازی چاه به خوبی صورت میگیرد. که این اتفاق باعث کاهش قابل توجه زمان حفاری و هزینه‌های سنگین اجاره‌ی دکل‌های خشکی و ساحلی می‌شود.

کلیدواژه‌ها